De behandeling

“Ontdekkingsreis naar de kennis van je lichaam.”

Psychobalancing is een vorm van lichaamswerk die ervan uitgaat dat spirituele groei en psychische gezondheid te bereiken zijn als je je lichaam aandacht geeft en ontspant. Je lichaam is je basis, je tempel; en geen vuilnisvat en/of opbergkast van gevoelens die je niet wilt voelen. Psychische problemen worden bijna altijd gevoeld als lichamelijk ongemak of spanning. Het is daarom logisch om het lichaam als ingang voor oplossingen te nemen. Door Psychobalancing zal je meer ontspannen, je problemen worden lichter en er is kans dat je contact gaat voelen met je essentie, je kern d.w.z. de ruimte voorbij de problemen zelf. Er worden diverse massagetechnieken, oefeningen, psychotherapeutische gesprekstechnieken en meditaties gebruikt.

Jezelf het leven schenken

Bijna iedereen leert van jongs af aan gevoelens te onderdrukken. Hierdoor vervreemd je gedeeltelijk van jezelf. Het inhouden van gevoelens en emoties vraagt om spierspanning. Op den duur leidt dit tot chronisch aangespannen spiergroepen en een verkrampte lichamelijke en geestelijke houding. Dit conditioneringsproces wordt pas echt ervaren wanneer er lichamelijke of geestelijke klachten ontstaan.

Klachten

Klachten die kunnen ontstaan zijn : pijnlijke nek en schouders, hoofd- en rugpijn, druk op de borst, spijsverteringsproblemen, sexuele klachten en vele andere ongemakken. Spanning in het lichaam geeft ook spanning in de geest. Slechte concentratie, gejaagdheid, nervositeit, futloosheid, angsten en depressiviteit kunnen het gevolg zijn.
De oplossing zoek je vaak in: nog meer afleiding, nog harder werken, nog meer eten, drinken, roken en medicijnen. Hiermee probeer je het gevolg van de spanning te bestrijden, maar de oorzaak verdwijnt niet ; na een tijdelijke verlichting komen de klachten, vaak versterkt, weer terug.

Bij Psychobalancing werk je aan de oorzaak

Door het werken met en aan een open, vrije, liefdevolle en nieuwsgierige houding naar jezelf, kom je in contact met je gevoel en geef je hieraan uiting. De opgebouwde spanning vloeit af en er ontstaat weer ruimte om hier en nu volledig van het leven te genieten. Je voelt je blijer, er ontstaat meer ruimte in je lichaam, en klachten verdwijnen. Je gaat meer vanuit je hart leven en minder naar wat anderen je willen laten doen. Je voelt je steviger en onafhankelijker

Bewustwording door aanraking

De Psychobalancer ziet het lichaam niet als een mechanisme dat rechtgezet moet worden, maar maakt ruimte voor de helende kracht van je lichaam. Door de intensieve massage word je je bewust van in het lichaam vast≠gehouden spanningen en emoties. Vaak kan je lichaam veel meer ontspannen na het bewust voelen, eventueel uiten en verwerken van deze emoties. Op deze wijze kom je tot meer bewustzijn van lichaam, emoties, geest en ziel.
Psychobalancing omvat in het therapeut-cliÎnt contact een dimensie van aandacht, vertrouwen, respect en meditatie. Deze dimensie is misschien wel het belangrijkst en geeft ruimte voor verandering.

Voor wie is Psychobalancing geschikt?

Psychobalancing is geschikt voor de meeste psychische problemen en voor veel fysieke klachten. Vooral die fysieke klachten die na behandeling door fysiotherapeut of andere behandelaar telkens terugkomen en waarvoor dus waarschijnlijk een zogenaamde psychosomatische oorzaak is (bijvoorbeeld depressie, RSI, burn-out, overgewicht, rug- en andere klachten van het bewegingsapparaat).

Hoe ziet een behandeling (sessie) eruit?

Ik gebruik diverse technieken en benaderingen waaruit op basis van de problematiek, hulpvraag en voorkeur van de client en mijn ervaring en intuitie wordt gekozen.

Deze zijn o.a.:

  • diepe spier- en weefselmassage (Tissue-Release)
  • gewrichtsontspanning d.m.v schudtechnieken
  • intuïtieve massage
  • ademtechnieken
  • hypnose
  • bioenergetische oefeningen
  • cranio-sacraal werk
  • focusing
  • rebirthing
  • lichaamsanalyse
  • counselling
  • meditatie
  • yoga
  • enneagram-analyse
  • levensloop-analyse
  • cognitieve therapie
  • ontspanningsoefeningen
  • gedachtensturingsmechanismen
  • gedragstherapie


De eerste sessie is een intake-gesprek waarvoor de client meestal een levensloopbeschrijving schrijft. In dit gesprek worden ook duidelijke behandeldoelen geformuleerd en de verwachtingen van de client besproken. Daarna wordt de behandeling volgens de gekozen methode gestart. Hierbij wordt een keuze gemaakt voor lichaamsgericht werken of voor gesprekstherapie.

Een behandeling gebeurt in een tweewekelijkse frequentie. Afhankelijk van de problematiek en behoefte van de client kan de totale behandeling korter of langer zijn.

De behandeling wordt afgesloten met een evaluatie.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.